A. Topluluk Hakkında
Türk Hukuku Topluluğu, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin hukuk alanında kendilerini geliştirecekleri, sosyal-kültürel faaliyetlerde bulunacakları imkânlar çok sınırlı iken; kendilerine güvenen genç Türk Hukukçuları tarafından bu imkânları genişletmek ve Türk Hukuk Sistemine yetiştireceği hukukçularla katkıda bulunmak amacıyla, özverili ve uzun çalışmalardan sonra 28 Mart 2007 tarihinde resmen kurulmuştur. Kurulduktan hemen sonra çalışmalara başlamış ve gerçekleştirdiği birbirinden başarılı faaliyetlerle hukuk fakültesi mensuplarının takdir ve teşekkürlerini kazanmış; topluluğun çalışmaları merakla ve ilgiyle beklenir bir hale gelmiştir. Hukuk alanında yaptığı konferans, panel, toplantılarla fakültenin eğitim hayatını renklendirmeye; gezi-turnuva gibi etkinliklerle öğrencilerin sosyalleşecekleri bir atmosfer oluşturmaya başlamıştır.
Türk Hukuku Topluluğu, yönetim kurulu oluşumunda tecrübe ve heyecanın birleşmesini sağlayarak, aktif bir şekilde çalışmalarına devam etmiştir. Fakültede konuk olarak ağırladıkları ünlü hukukçular, tarihçiler, siyasetçiler ile diğer fakülte öğrencilerinin de beğeniyle takip ettikleri bir topluluk haline gelmiş, her yıl aldığı yeni üye kayıtlarıyla güçlenmiş ve faaliyetlerinin sürekliliğini sağlayarak kurumsallaşmaya başlamıştır. Topluluk üyelerinden yetişen avukat, hakim, akademisyen gibi Türk Hukukçuları ile; topluluğumuzu destekleyen gerek fakültemizdeki gerek diğer hukuk fakültelerindeki akademisyenlerle hukuk alanında adından söz ettiren bir kurum niteliği kazanmıştır.
B. Topluluk Yönetim Kadrosu
TOPLULUK DANIŞMANI :
Dr. Öğr. Üyesi Burak PINAR
BAŞKAN :
Yusuf ÇAMURCU
GENEL SEKRETER :
Şeyma ORHAN
FİNANS KOORDİNATÖRÜ :
Eren SEVER
PROJE KOORDİNATÖRÜ :
Hasan KAYA
İNSAN HAKLARI KOORDİNATÖRÜ :
Gamze Gül AKSOY
E T K İ N L İ K L E R
Efes Antik Kenti, Meryem Ana Evi, Şirince Kasabası Gezisi
(30 Mart 2013)
Türk Hukuku Topluluğu olarak sınavlardan önce moral depolamak,stres atmak ve ayrıca kültürel miraslarımızı ziyaret etmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz gezimiz arkadaşlarımızla mutlu anlar yaşamamıza vesile oldu. Yard. Doç. Dr Münevver AKTAŞ hocamızın da katıldığı gezimiz mezun olacak arkadaşlarımıza da bir teşekkür mahiyetindeydi.
Türk Hukuku Topluluğu 6. Kuruluş Yemeği
(28 Mart 2013)
Topluluğumuzun kuruluşunun 6.yılı dolayısıyla gerçekleştirdiğimiz yemekli toplantımıza topluluk üyelerimiz,mezunlarımız,öğretim üyesi hocalarımız katıldı. Ayrıca topluluğa emeği geçmiş 4. sınıf öğrenci arkadaşlarımıza teşekkür plaketi verildi.
Hakimlik Mesleği ve Adalet
(6 Mart 2013)
İzmir 9.Asliye Ticaret Mahkemesi Hakimi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Sayın Orhan ÇALIŞKAN’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansımız konuşmacımızın hukuk fakültesi öğrencilerine tavsiyeleri ve mesleki anılarının anlatımının ardından fakülte öğrencilerimizin sorularıyla devam etti. Mesleki açıdan önemli bilgilerin verildiği konferansımız konuşmacımıza teşekkür plaketinin verilmesiyle sona erdi.
“Türkiye’nin Anayasal Gündemi” Konferansı
(5 Aralık 2012)
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi eski öğretim üyesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve Türkiye’nin önemli anayasa hukukçularından sayın Prof. Dr. Meltem DİKMEN CANİKLİOĞLU’nun konuşmacı, topluluk danışman hocamız sayın Yard. Doç. Dr. Serdar NARİN’in moderatör olarak katıldığı konferansımızda ülkemizin gündemini oluşturan yeni anayasa çalışmaları değerlendirildi ve Türkiye’nin kuruluş felsefesinin yeni anayasada bulunmasının, değiştirilemez maddelerin mutlak korunmasının önemi vurgulandı.
Prof. Dr. İlber ORTAY’lı Konferansı
(2 Nisan 2012)
Türk tarihinin en önemli aydınlarının başında gelen Prof Dr. İlber Ortaylı‘nın katıldığı “Hukuk Devrimi” konulu konferans üniversite öğretim üyelerinin ve öğrencilerinin yoğun ilgisi altında gerçekleştirildi. THT Başkanı Nihat Özcan’ın açılış konuşması sonrası kürsüye çıkan Prof. Dr. İlber Ortaylı konferans konuşmasında Osmanlı sonrasındaki Cumhuriyet dönemindeki hukuk uygulamalarını ve bu uygulamaların günümüzdeki etkilerini katılımcılara anlattı.
Türk Hukuku Topluluğunun 5. Kuruluş Yılı Yemeği
(28 Mart 2012)
Türk Hukuku Topluluğunun Kuruluşunun 5. Yılı olması nedeniyle düzenlenen; akademisyenlerin, avukatların ve topluluk üyelerinin katıldığı yemekli toplantıda mezun olacak yönetim kurulu üyelerine teşekkür plaketleri verildi. Kuruluş yıldönümü yemeklerinin ilerleyen yıllarda da gerçekleştirilerek üyelerinin her yıl toplanması kararı alındı.
Türkiye’nin AB Sürecinde Kıbrıs Sorunu Konferansı
(15 Şubat 2012)
KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı, Türk Milliyetçiliğinin yetiştirdiği büyük dava adamı Rauf Denktaş‘ı anmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz konferansa Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Arş. Gör. Bahadır Bumin Özarslan konuşmacı olarak katıldı. Kıbrıs sorunu uluslararası hukuk ve Avrupa Birliği hukuku açısından incelenerek Türkiye’nin adadaki haklarından taviz verilmemesi gerektiği anlatıldı.
Batının Sonbaharında Arap Baharı Konferansı
(29 Aralık 2011)
Türk Dünyası İktisadi Araştırmalar Topluluğu ile birlikte düzenlediğimiz konferansta konuşan; Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadim Macit, Ortadoğu’da yaşanan isyan hareketlerinin Türkiye ve bölge üzerindeki değerlendirmesini yaptı. Üniversitelilerin yoğun katılımı altında soru-cevap kısmı ile program son buldu.
Bağımlılık Paradigmaları ve Türk Aydını Konferansı
(28 Mart 2011)
Türk Hukuku Topluluğunun 4. kuruluş yılı dolayısıyla gerçekleştirdiğimiz konferansımıza, 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Özcan Yeniçeri ve topluluğumuzun kurucu başkanı Av. Kadir Kumbasar konuk olarak katıldı. Türk Hukuku Topluluğu Başkanı Nihat Özcan’ın konuşması ile başlayan ve Türk Aydınının özgür ve bağımsız düşünmesi gerektiğinin anlamının ve öneminin anlatıldığı konferans ve kuruluş yılı etkinleri sonunda ikramlar ile birlikte faaliyetimiz tamamlanmış oldu.
İstiklal Marşı ve Türk Bayrağı, Şiir Dinletileri ve Konferansı
(18 Mart 2011)
Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, İstiklal Marşını ve Türk Bayrağını konu alan faaliyetimiz çerçevesinde topluluk üyesi arkadaşlarımızın saz ve ney eşliğindeki şiir ve müzik dinletilerinin ardından araştırmacı-yazar Sayın Mehmet Ozan Semercinin konuşmacı olarak katıldığı konferans gerçekleştirildi. Konukların büyük bir beğeni ve ilgi ile takip ettiği etkinliklerimiz kura çekilişi ile hediye edilen kitapların dağıtılması ile son buldu.
Anadilde Eğitim Hakkının Hukuksal Tartışmaları Konferansı
(29 Kasım 2010)
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Meltem Dikmen Caniklioğlu hocamızın konuşmacı olarak katıldığı konferans, anadilde eğitim tartışmaları; Türkiye’nin milli üniter yapısına ve resmi dilinin Türkçe olduğuna vurgu yapılarak anadilde eğitim ile anadil eğitimi arasındaki farklar belirtilerek hukuki bakış açısı ile değerlendirildi. Soru-cevap kısmında üniversite öğrencilerinin soruları cevaplanarak konferans tamamlandı.
Mustafa Kemal Atatürk Fotoğrafları Sergisi
(10-11-12 Kasım 2010)
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 72. yılında anmak amacıyla Hukukçu Türk Gençliği olarak gerçekleştirdiğimiz fotoğraf sergisi Hukuk Fakültesi içerisinde öğretim üyeleri ve öğrencilerin yoğun ilgisi ve teşekkürleri ile karşılandı.
Milli Kimliğimizin Hukuksal Anlamı Konferansı
Prof. Dr. Yusuf HALAÇOĞLU (1 Kasım 2010)
Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı Sayın Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’ nun konuşmacı olarak katıldığı, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan konferansımız Türk Hukuku Topluluğu Başkanı Nihat Özcan’ın açılış konuşması ile devam etti. Türk Milletinin milli birliğinin ve kimliğinin anlamı ile Türkiye’nin tek millet, tek devlet, tek bayrak ve tek dil ülküsü üzerine kurulduğunun vurgulandığı program soru-cevap ve imza kısmı ile son buldu.
Dünü Unutma Yarına Hakkın Olsun Konferansı
Timsal KARABEKİR (19 Ekim 2010)
Türk Hukuku Topluluğu olarak gerçekleştirdiğimiz; Milli Mücadele Dönemi Doğu Cephesi Komutanı Orgeneral Kazım Karabekir Paşanın kızı Sayın Timsal Karabekir’in konuk olarak katıldığı konferansımız, üniversite öğrencilerinin yoğun katılımı ile çok güzel bir atmosfer altında üniversite öğrencilerinin soruları cevaplanarak tamamlandı.
Türk Hukuku Topluluğu Standı Açıldı (4-8 Ekim 2010)
Dokuz Eylül Üniversitesinin 2010-2011 eğitim dönemine başlamasıyla topluluğumuz üye kayıt ve bilgilendirme amacı ile stant açarak hukuk fakültesini yeni kazanan öğrencilerle buluştu. Üyelik için çok büyük bir talep ile karşılaşan topluluk yöneticileri THT hakkında gerekli bilgileri üye olmak isteyenlere ileterek faaliyetlere başlama kararı aldıklarını açıkladılar.
THT Efes Gezisi (20 Mart 2010)
Türk Hukuku Topluluğu olarak sosyal faaliyet alanında gerçekleştirilen Efes Gezisi hukuk fakültesi öğrencilerinin İzmir’in güzelliklerini görmesine imkan sağladı. Kentin tarihi değerleri olan yerler rehber eşliğinde gezilerek ve tanıtılarak THT güzel bir faaliyetini daha başarıyla gerçekleştirdi.
Banu Avar-Hangi Dünya Düzeni Konferansı (3 Mart 2010)
Yoğun bir ilgiyle karşılanan konferansımıza büyük sayıda bir katılım oldu. İstiklal Marşı, THT Başkanı konuşması ve Sayın Banu AVAR’ın konuşması şeklinde olan konferans sonrası imza bölümünde ve kitap standında yine ilgi devam etti ve uzun kuyruklar oluştu. Banu AVAR’ın THT üyeleriyle fotoğraf çektirmesiyle birlikte konferans son buldu. Türk Hukuku Topluluğu bir faaliyetini de başarıyla gerçekleştirmiş oldu.
HT Langırt Turnuvası (24-26 Şubat 2010)
Türk Hukuku Topluluğu olarak düzenlediğimiz THT Langırt Turnuvası çok sayıda takımın katılımıyla çok renkli maçlara sahne olarak eğlenceli bir faaliyet gerçekleştirmemizi sağladı. THT Langırt Turnuvası, takımlara ödülleri verilerek son buldu.
Heybeliada Ruhban Okulunun Açılmasının Uluslararası Hukuki Boyutları (14 Aralık 2009)
Türk Hukuku Topluluğu; Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Devletler Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Sayın Yrd. Doç. Dr. Turgay CİN’ in katıldığı Heybeliada Ruhban Okulunun açılmasının uluslararası hukuki boyutlarının anlatıldığı konferansı düzenlemiştir. Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerinin yoğun ilgisiyle dolan salonda, İstiklal Marşı ile başlayan konferans soru-cevap kısmı ile son buldu.
Sözde Ermeni Soykırımı Karşısında Türkiye’nin Hukuksal Tezleri Konferansı (12 Kasım 2009)
Türk Hukuku Topluluğu (THT), Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda Doç. Dr. Meltem Dikmen CANİKLİOĞLU, Yrd. Doç. Dr. Serdar NARİN ve Yrd. Doç. Dr. Münevver AKTAŞ’ın konuşmacı olarak katıldığı “Sözde Ermeni Soykırımı Karşısında Türkiye’nin Hukuksal Tezleri” isimli konferans düzenleyerek öğrencilerle buluştu. Konferansa duyulan yoğun ilgiden dolayı dışarıdaki öğrenciler yer bulamazken içeridekiler ise konferansta olmaktan çok mutluydular.
Türk Kızılayı ile Kan Bağışı Kampanyası (9–10 Kasım 2009)
Türk Hukuku Topluluğu olarak geleneksel hale getirdiğimiz Kızılay ile Kan Bağışı Kampanyasına, hukuk fakültesinden yoğun bir katılım sağlanmıştır. Kızılay aracı fakültemizde yeteri kadar bağışa ulaşmıştır. “Hedef 25 Projesi” kapsamında Kızılay ile olan faaliyetlerimiz bundan sonraki senelerde de devam edecektir.
Türk Hukuku Topluluğu Standı Açıldı (8-16 Ekim 2009)
Türk Hukuku Topluluğu 2009-2010 eğitim-öğretim yılında üniversiteyi yeni kazanan arkadaşlarına; destek ve yardım amaçlı üye standı açarak hem onları bilgilendirmiş hem de hedefledikleri üye kaydına ulaşmışlardır. Ayrıca yaptıkları kitap kampanyası ile yeni arkadaşlarına destek olmuşlardır.
Hocalı Katliamı Konferansı (17 Nisan 2008)
Azerbaycan’ın Hocalı şehrinde yaşanan insanlık dramı hakkında yapılan konferansımıza Cavid Veliyev (TUSAM Yakındoğu ve Kafkasya Başkanı), Yard. Doç. Dr. Nejdet Bilgi (C.B.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü) ve Arş. Gör. Yılmaz Özkaya (Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü) konuşmacı olarak katılmışlar, Hocalı’da yaşananları ve Azerbeycan Türklerine yapılanları bizlerle paylaştılar.
Türk Hukuku Topluluğu 1. Yıl Kutlaması (28 Mart 2008)
Türk Hukuku Topluluğu 1. Yılı olması münasebetiyle 28 Mart gününü Hukuk Fakültesi kantininde yapmış olduğu etkinlikle kutlamıştır. Etkinliğe Erol Halat bağlamasıyla Türk Halk Müziği ve Grup Garez Rock Konseri ile renk katmıştır.
Ağaç Dikme Kampanyası (28 Mart 2007)
Topluluk olarak ilk faaliyetimizi 28 Mart 2007 tarihinde gerçekleştirdik. Bu faaliyet kapsamında fakülte çevresini ağaçlandırma ve küresel ısınmaya karşı bir bilinç oluşturma amacı taşımaktaydık. Kampanyamız yoğun bir ilgi görmüş ve fakülte çevresine 100 adet fidan dikilmiştir. Fidan dikimi öncesinde Buca Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü fidan dikilecek yerlerde temizleme çalışmaları yaparak katkı da bulunmuşlardır.
Kızılay ile Kan Bağışı Kampanyası (11–12-13 Nisan 2007)
Topluluk olarak ikinci faaliyetimiz Kızılay ile birlikte yürüttüğümüz Kan Bağışı Kampanyası olmuştur. Bu kampanya hem hukuk fakültesinden hem de Üniversitemizin diğer bölümlerinden yoğun bir katılım sağlanmıştır. 11–12–13 Nisan 2007 tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz faaliyette yaklaşık 200 kişi kan vermeye gelmiş bu kişilerden kan vermek için herhangi bir engeli bulunmayanlardan 128 ünite kan alınmıştır. Kızılay’ın yürüttüğü “HEDEF 25 PROJESİ” kapsamında Kızılay ile olan faaliyetlerimiz bundan sonraki senelerde de devam edecektir.
Ankara Gezisi (14-15 Nisan 2007)
T.H.T. kurucu üyelerinden 12 kişilik bir ekip olarak Ankara’ya; ELSA (Avrupa Hukuk Fakültesi Öğrencileri Değişim Derneği)’nin düzenlediği Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Kurgusal Duruşma Yarışması’na okul takımımızı desteklemeye gittik. İki günlük bir maratonun ardından okul takımımızın birinciliği coşkusuyla İzmir’e geri döndük.
Bosna Soykırımı Açılış Konferansı ( 17 Nisan 2007)
Onur konuğumuz ve aynı zamanda da Bosna Fahri Konsolos’u olan A. Kemal Baysak Bosna’da işlenen soykırımın insanî boyutunu anlattıktan sonra; okulumuz hocalarından Yard. Doç. Dr. R. Murat Önok, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin 1992 yılında işlenen Srebreniska Katliamı’yla ilgili aldığı kararın hukuki ve cezaî boyutunu bizlere sunmuştur. Topluluğumuzun ilk resmî faaliyeti olan konferansımıza 380 kişilik bir katılım sağlanmıştır. Açılışımızın kokteylli olması münasebetiyle konferansımız çok zengin ve coşkulu bir kapanışla bütün kampusta yankı uyandırmıştır.
Mortgage Konferansı (25 Ekim 2007)
2007 – 2008 akademik yılının ilk faaliyeti ve aynı zamanda açılış konferansımızı Prof. Dr. Oğuz Atalay sunmuş. Mortgage hakkında bizi bilgilendirmiş; gündemi yakalamamızı sağlamıştır.
Kızılay Haftası Etkinlikleri Konferansı (5 Kasım 2007)
Kızılay Hedef 25 Projesi ekibi ve T.H.T. işbirliğiyle halk sağlığı uzmanımızın önderliğinde “Kan ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar” konulu bir konferans verilerek; üniversite gençliği bu konuda bilinçlendirilmiştir.
Aynı haftanın Kızılay Haftası olması münasebetiyle 5 – 9 Kasım 2007 tarihlerinde 2. Kan bağışı kampanyası düzenlenmiştir.
Atatürk Fotoğrafları Sergisi (12–13–14 Kasım 2007)
Atatürk Haftası sebebiyle Atakent Anadolu Lisesi İnkılap Tarihi öğretmeni Nesrin Ertutar’ın Atatürk Fotoğrafları koleksiyonunu, D.E.Ü. Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Polat SOYER’in teşrifleriyle onurlandırdığı sade bir açılış töreni sonrasında fakültemiz içindeki alanda sergileyip Atamızı yâd etmiş olduk.