DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Sınavlar ve Başarı Değerlendirmeleri
Başarı notu ve başarı düzeyinin değerlendirilmesi
MADDE 24 – (1) Öğrencinin bir derste veya dönemde sağladığı başarı notu o dersi veya dönemi başarmış olup olmadığının tespitinde ve diploma derecesinin belirlenmesinde esas alınacak nottur.
Başarı notu ve başarı düzeyinin değerlendirilmesine ilişkin esaslar şunlardır:
a) Derslere devam zorunlu olup, bir dersin başarı notu; dönem içi ara sınav notlarının ortalamasına karşılık gelen katkı puanıyla yılsonu veya bütünleme sınav notunun toplanması ile elde edilir. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, yılsonu veya bütünleme sınavından en az 50 (elli) almış olması ve başarı notunun en az 60 (altmış) olması gerekir. Tüm notlar 100 üzerinden verilir ve not hesaplamasının her aşamasında kesirler en yakın tamsayıya çevrilir.
b) Aşağıda belirtilen katkı puanları, muafiyet notuna, muafiyet söz konusu değilse, yılsonu veya bütünleme sınav notuna eklenir (ya da çıkartılır) ve bu şekilde hesaplanan not, başarı notu olarak değerlendirilir.
Ara Sınav Not Ortalaması Katkı Puanı
100-95 15
94-90 14
89-85 13
84-80 12
79-75 11
74-70 10
69-65 8
64-60 6
59-55 4
54-50 2
49-40 0
39-35 – 2
34-30 – 3
29-25 – 4
24-20 – 5
19-10 – 6
9-0 – 8
Katkı puanı ile elde edilecek değer 100 (yüz)’ü aşamaz. ( “-” ) olan katkı puanı yılsonu veya bütünleme notundan indirilir.)
c) Bir dersin yılsonu sınavına girebilme şartlarını yerine getirmeyen öğrencilerin listesi, dersi veren öğretim elemanı tarafından yılın son haftası içerisinde Fakülte Dekanlığına verilir ve ilan edilir. Bu öğrenciler bu dersten (D) notu alırlar.
d) Bu Uygulama Esaslarının 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca sorumlu olduğu tek dersin sınavına girmeye hak kazanan öğrencilerden sorumlu olduğu tek dersi en az bir kez almış ve 17 nci maddenin birinci fıkrasının a, b, ve c bentlerinde belirtilen şartları yerine getirmiş olan bir öğrenci o derste sağladığı yıl içi notuna bakılmaksızın sınavda 100 (yüz) üzerinden en az 60 (altmış) almış olması halinde o dersi başarmış sayılır.
e) Beden Eğitimi veya Güzel Sanatlar derslerinde ara sınavları yapılmaz. Başarı durumlarının değerlendirilmesi, bu Uygulama Esaslarının 17 nci maddesinde belirtilen şartları yerine getirmiş olmaları kaydı ile öğrencilerin bu derslerde yapılan toplu faaliyetlere fiilen katılma, derslere karşı gösterdikleri ilgi ve sorumlu öğretim elemanlarının vermiş olduğu ödev ve gerekli gördüğü diğer çalışmalarda gösterdikleri başarı düzeyleri göz önüne alınarak, yıl sonunda (B) veya (Y) şeklinde değerlendirilir. Devam şartlarını yerine getirmiş fakat yılsonu sınavı yerine geçen bu değerlendirme sonucunda durumları (Y) olarak değerlendirilmiş olan öğrenciler bu dersleri tümü ile tekrarlamak ve devam etmek zorundadırlar.
f) Yıl sonu sınavına girebilme şartlarının tümünü yerine getirmiş ve bir yarıyılda en az bir, iki yarıyılda en az iki ara sınavı yapılmış olmak kaydı ile dönem içi ara sınav not ortalamasının 100 (yüz) üzerinden 80 (seksen) ve daha yüksek olması durumunda, öğrenci yılsonu sınavından muaf tutulur. Başarı notu yıl içi notuna bu maddenin (b) bendindeki katkı puanı eklenmek suretiyle belirlenir. Muaf olan öğrenciler, yılsonu sınavına girmezler.