1. HUKUK TİYATRO TOPLULUĞU HAKKINDA
Hukuk Tiyatro Topluluğu 2001 yılında Ahmet TANYEL tarafından kurulmuştur. Topluluğumuz Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin faaliyette bulunan resmi topluluğudur. Çalışmalarımızı halen fakülte binasında, bodrum kattaki müzik odasında sürdürmekteyiz. Her yıl okul açıldığı dönemde üye kayıt masaları kurarak yeni gelen öğrenci arkadaşlarımıza topluluğu tanıtmakta ve onları çalışmalarımıza davet ederek topluluğa üye olmalarını sağlamaktayız. Okulumuzun ilk yarıyılı yeni üye olan arkadaşlarımıza tiyatro konusunda deneyimli üyelerimiz tarafından temel tiyatro eğitimi vererek onları daha sosyal kişiler olarak yetiştirmekteyiz.
Bu süre içinde onlara destek olup, tiyatroyu sevdirmek için deneyimli üyelerimiz kasım ayının sonuna kadar bir oyun sergilemektedir. İkinci yarı yılda ise eğitimlerini tamamlamış yeni üyelerimizle birlikte fakültemizin vize sınavlarından önce yeni bir oyuna hazırlanmaktayız. Böylece topluluğumuza yeni gelen arkadaşlarımıza sorumluluk vererek topluluğumuzu ilerletmekteyiz.
Hukuk Tiyatro Topluluğu’nun amacı hukuk fakültesi öğrencilerini daha sosyal, kendilerine güvenen, bu ülkeye inanan, kendileri ve çevreleri için yararlı bir şeyler yapmaya yönelten bireyler olmalarını sağlamaktır. Bugünün hukuk fakültesi öğrencileri yarının avukatları, hakimleri, savcıları olacaklardır. Yarının adalet sistemini yaratacak, şekillendirecek arkadaşlarımızın en çok ihtiyaç duyacakları şeyler; teorik bilgilerinin yanında bunları pratiğe dökebilme kabiliyeti, insanları etkileyebilme, düzgün-güzel bir konuşma tonu ve empati kurabilme yeteneğidir. Hukuk Tiyatro Topluluğu, üyelerine bu nitelikleri kazandırabilmek için çalışmaktadır.
2007-2008 Öğretim Yılı Hukuk Tiyatro Topluluğu
Genel Kamu Hukuku Dersi Çıkartması
2. TOPLULUK YEMİNİMİZ
Hukuk Tiyatro Topluluğunun bir ferdi olarak her zaman ve her koşulda adaletin ve doğruluğun savaşçısı olacağıma, topluluk dostlarına karşı her zaman saygı ve sevgi ile yaklaşacağıma, herkesin yaptığından daha fazla yapacağıma, topluluğu yaşatmak için sürekli sorumluluk bilinci içinde hareket edeceğime, görünüşün değil, emeğin alkışlayıcısı olacağıma, her zaman ve her koşulda tiyatroda öğrendiklerimi hayatıma yansıtacağıma, hiçbir zaman siyasetin topluluğun içine sızmasına izin vermeyeceğime Themis’in kılıcı altında,
NAMUSUM VE ŞEREFİM ÜZERİNE YEMİN EDERİM.
Bu yemini başkan arkadaşımız başkan olmadan önce tüm topluluk üyelerimize karşı okuyup yemin eder ve başkanlık dönemi başlamış olur.
Sırasıyla başkanlarımız:
Ahmet TANYER
Seda ÖZSINDIRGILI
Mustafa AKÇALI
Veysel ÇİMAN
İbrahim Doğan TAKAVUT
Murat AYDIN
Serap BAĞCI
Uğur ERDOĞAN
Mehmet BURSALI
Yakup Buğra ALTUN
Aslı DENİZ
Buket TUTAR
Aziz Burak ŞENER
3. GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ ETKİNLİKLERİMİZ
Hukuk Fakültesi’nin değerli öğretim üyelerinin fedakarlığı aşan yardım ve destekleri sonucu 2004 yılı kasım ayında “İlk Davam” adlı oyunu İktisat Fakültesi Konferans Salonunda sergilemeyi başarmışlardır. ‘İlk Davam’ adlı oyunu emekli savcı Mümtaz ÖNDER’in anılarından esinlenerek, konusuna sadık kalınarak tekrardan yazıldı diyebiliriz. Oyunu izlemek için ailesi ile birlikte İstanbul’dan kalkıp gelen Mümtaz ÖNDER, oyunu ayakta alkışlayanlar arasındaydı. 13 kişiden oluşan bir kadro ile oynanan oyunumuz fakültemizin ilk tiyatro oyunudur.
Oyunda rol alan arkadaşlarımız : Ahmet TANYER, Mennan ÖNCÜ, Emre KOÇAR, Seda ÖZSINDIRGILI, Gökçe ESEN, Mustafa AKÇALI, Telat ÇEKİÇ, Gamze KALE, Ufuk KULA, Hakkı Can TORUN, Sabri Can ONUR, Erkut, Tuğçe AYMEN.
Oyunun konusu : Hukuk fakültesini yeni bitirmiş bir savcının Uludere’ye atanmasını ve başına gelen ilk olayda görünenlerle yetinmeyip olayın üstüne gitmesi ve gerçekleri ortaya çıkarmasını konu alıyor.
Ahmet TANYER’den başkanlığı devralan Seda ÖZSINDIRGILI başkanlığında,
2005 yılında fakültemizin desteğiyle Hukuk Tiyatro Topluluğu ve Müzik Topluluğu, Hukukçular Şenliği’ni düzenleyip açık havada topluluğumuz üç oyun sergilemiştir. İlk iki kısa oyunu Faruk EREM’in kitabından alıntılarla sergileyen topluluğumuz üçüncü oyun olarak Deve Kuşu Kabare Tiyatrosu’ndan “Bizim Apartmanın Halleri” adlı oyunu sergilemiştir.
Kısa oyunların ilk ikisinin konusu trajik-komik iki davanın sergilenmesi üzerinedir. Adalet için en küçük bir etkenin dahi neleri değiştirebileceğini göstermeye çalışan oyunlardı.
Bu oyunlarda rol arkadaşlarımız : Ahmet TANYER, Mennan ÖNCÜ, Gökçe ESEN, Mustafa AKÇALI, Veysel ÇİMAN, Hakkı Can TORUN, Hüseyin KARAKOÇ, Erkut, Gözde SAĞLAM.
‘Bizim Apartmanın Halleri’ ise günlük yaşantımızda sıkça karşılaştığımız, birlikte yaşamanın tüm sıkıntılarını mizahi bir dille eleştiren bir konu örgüsüne sahiptir.
Bu oyunda rol alanlar : Şükrü Can YILMAZ, Mennan ÖNCÜ, SEDA ÖZSINDIRGILI, Gökçe ESEN, Mustafa AKÇALI, Veysel ÇİMAN, Işıl KUNDAKÇIOĞLU, Hüseyin KARAKOÇ, Gözde SAĞLAM.
Topluluk üyelerimizden Barış SEVİM’in kendisinin yazıp yine kendisinin yönettiği, topluluğumuz tarafından çekilen ‘Mutlu Yıllar Bana’ adlı film, fakültemizin ilk kısa filmi olmuştur. Maddi imkansızlıklar altında çekilen filmimiz DESEM’ve İktisat Konferans Salonu’nda gösterilmiştir. ÖSS stresinin en çok hissedildiği sırada ailesiyle, sevgilisiyle ilgili doğru ne biliyorsa yıkıldığı bir anda ölümü seçen bir gencin kaderinin nasıl şekillendiğini konu alan filmimizde rol alan arkadaşlarımız : Doğan TAKAVUT, Mustafa AKÇALI, Gökçe Çiçek GÜLEÇ, Mennan ÖNCÜ, Seda ÖZSINDIRGILI, Telat ÇEKİÇ, Hüseyin KARAKOÇ, Işıl KUNDAKÇIOĞLU, Veysel ÇİMAN, Miyase ÖZEN, Meltem İNELİ, Zeynep, Kanarya ÇİFTÇİ, Esra.
(Filmimizin fragmanı için: http://www.youtube.com/watch?v=1DnukUsvGk8)
Seda ÖZSINDIRGILI arkadaşımızdan başkanlığı devralan Mustafa AKÇALI başkanlığında,
Topluluğumuz Ken KESEY’in yazdığı, Dale Wasserman’ın oyunlaştırdığı, ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975) – Oscar almış olan film olarak genelde tanınan – ‘Guguk Kuşu’ adlı oyunu 18 Mayıs 2006 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda sergilemiştir.
Topluluğumuzun üyeleri olan ve oyunda rol alan Gökçe ESEN ve Mennan ÖNCÜ, oyunun yönetmenliğini büyük bir başarı ile yapmıştır.
Günümüzün dünya yaşantısını eleştiren, akıl hastanesinin bir köşesinden hayatımızın bütün kesitlerini dramla sunan, toplumsal eksikliklerimizi gün yüzüne çıkaran bir oyundur guguk kuşu. Akıl hastanesine yeni gelmiş, otorite tanımaz bir serserinin! Akıl hastanesindekileri nasıl kendilerine getirdiğini, onlara umutların olduğunu gösteren, bir kızıl derilinin özgürlüğü ellerine almasıyla sonuçlanan bir dramı konu almıştır.
Bu oyunda rol alanlar : Doğan TAKAVUT, Hüseyin KARAKOÇ, İrem TUNCER, Mennan ÖNCÜ, Gökçe ESEN, Mustafa AKÇALI, Telat ÇEKİÇ, Veysel ÇİMAN, Gökçe Çiçek GÜLEÇ, Işıl KUNDAKÇIOĞLU, Hakkı Can TORUN, Sabri Can ONUR, Miyase ÖZEN, Ayşe SAĞLAM, Seda GÜRER.
4. 2007 YILI ETKİNLİĞİMİZ
“AYIŞIĞINDA ŞAMATA”
2007 yılı için topluluğumuz 24 Nisan 2007 Salı günü saat 19.00 da iktisat fakültesi konferans salonunda Haldun TANER’in “Ay Işığında Şamata” adlı oyununu sergileyecektir.Haldun Taner, Ayışığında Şamata oyunu ile, toplumdaki yanlış koşullandırmaları irdeleme ve doğru olarak algılanması gereken gerçekleri maskeleyen “yalan” balonlarını delme eyleminin çarpıcı bir örneğini vermektedir. Oyunda iki kez anlatılan öykü, iki ayrı perdede yansıyan karşıt bakış açıları doğrultusunda değişim gösterir. Ayışığında Şamata’nın ilk perdesinde, tüm sorunların çözümsüz kaldığı “istenmeyen gerçekler”, ikinci perdesinde ise seyircinin yürekten benimsediği “yalanlar” sergilenir.
WOYZECK (Georg Büchner) 05 Nisan 2016
Yer: DEÜ Hukuk Fakültesi Konferans Salonu
Tarih : 9 Kasım 2016
Saat : 20.00
“Pectus facit iuris consultum”
Hukukçunun kalbi olmalıdır