Doç. Dr. Ali BAL

03-09-2015

Doç. Dr. Ali BAL

Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı

Yazışma Adresi: D.E.Ü. Hukuk Fakültesi Tınaztepe Yerleşkesi 35390 Buca İzmir / TÜRKİYE Tel: (90) (232) 301 62 01 Faks: (90) (232) 301 60 09 E-Posta: ali.bal@deu.edu.tr

2003’te DEÜ Hukuk Fakültesinden mezun olan Ali BAL, 31.12.2003 tarihinde aynı Fakültede Uluslararası Kamu Hukuku Anabilim Dalında araştırma görevlisi oldu. Bal, 2003 yılında başladığı yüksek lisans eğitimini “Devletin Uluslararası Sorumluluğunun Doğması” başlıklı yüksek lisans teziyle 2006 yılında tamamladı. 2009-2010 yılları arasında altı ay süreyle Max Planck Karşılaştırmalı Kamu Hukuku ve Uluslararası Hukuk Enstitüsünde (MPIL) doktora araştırmasında bulundu. Ocak 2014’te “Hava Sahasının Hukukî Rejimi” başlıklı doktora tezini savundu. Kasım 2014’te Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı yardımcı doçent kadrosuna atanan Bal, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığının kararıyla 24 Kasım 2020 tarihinde Milletlerarası Kamu Hukuku bilim alanında Doçent unvanı almıştır.

Temel çalışma alanı Uluslararası Kamu Hukuku olmakla birlikte, Hava ve Uzay Hukuku, Siyasî Tarih ve Uluslararası İlişkiler Tarihi ile de ilgilenmektedir.

• Devletin Uluslararası Sorumluluğunun Doğması, (Yüksek Lisans Tezi), Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir 2006.
  • Hava Sahasının Hukukî Rejimi, (Doktora Tezi), Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir 2014.
  • Uluslararası Hava Hukuku – Hava Sahasının Hukukî Rejimi, Seçkin Yayıncılık, 2019.
  • Uluslararası Adalet Divanının Geçici Tedbirler Rejimi, Seçkin Yayıncılık, 2020.

B. Diğer Çalışmalar (Makale, Karar İncelemesi, Çeviri, Tebliğ)

I. Makaleler / Kitap İçi Bölümler

• “Hava-Uzay Araçlarının (Aerospacecraft) Hukukî Rejimi”, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2013 (Basım: 2014), C. 15, Özel Sayı (Prof. Dr. M. Polat Soyer’e Armağan), s. 1465-1528.
  •  “Uluslararası Andlaşmaların Anayasa Mahkemesi Tarafından Denetlenmesi”, Legal Hukuk Dergisi, 2014, Özel Sayı (Prof. Dr. Rona Aybay’a Armağan), C. 1, s. 459-509.
  • “Vergilerin Kanunîliği İlkesi”, içinde Prof. Dr. Yusuf Karakoç (ed.), Vergi Hukukuna İlişkin Anayasal İlkeler (Makaleler), Yetkin, 2017, s. 89-146 (Arş. Gör. Cemal Başar ile birlikte).
  • “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Avrupa Konsensüsüne Başvurması”, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2019, C. 21, S. 1, s. 27-82.
  • “Kölelik, Zorla Çalıştırma ve Benzer Uygulamalara İlişkin Yasağın Uluslararası Hukuk ve AİHM İçtihatları Çerçevesinde Gelişimi”, Yıldırım Beyazıt Hukuk Dergisi, 2019, S. 2, s. 55-112.
  • “Devletin Uluslararası Sorumluluğa Ağırlıklı Olarak Diplomatik Himaye Çerçevesinde Başvurması: İç Başvuru Yollarının Tüketilmesi Şartının Uygulanabilirliği”, İstanbul Hukuk Mecmuası, 2021, C. 79, S. 2, s. 543-597.
  • “Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesinin Başvurunun Kabul Edilebilirliğiyle İlgili Sıkça Sunulan Kimi İlk İtirazlara Yaklaşımı”, içinde Prof. Dr. Melda Sur / Doç. Dr. Esra Katıman (ed.), İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi III. Uluslararası Deniz Hukuku Konferansı, On İki Levha Yayıncılık, 2021, s. 111-158.
  • “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine Ek 16 No.lu Protokol Çerçevesinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Danışma Görüşü Verme Yetkisi”, içinde Uğur Tütüncübaşı / Buse Dişel / Burcu Demirbaş Aksüt / Abdulkadir Haşhaş (ed.), Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukukta Disiplinlerarası Yaklaşımlar Konferansları No. 2: “Hukukta Anlaşmazlık Çözüm Yolları” Uluslararası Sempozyumu, Adalet Yayınevi, 2021, s. 265-300.
  • “Münhasır Ekonomik Bölgede Hak ve Yetki Dağılımıyla İlgili Belirsizlikler Bağlamında Denizde Yakıt İkmal Faaliyetlerinin Hukukî Durumu”, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2022, C. 4, S. 1, s. 1-95.

II. Tebliğler

• “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Çerçevesinde ‘Zorla Çalıştırma’ Yasağı”, Hukukta Disiplinlerarası Yaklaşımlar Konferansları No. 1: “Çalışma Hayatındaki Hukukî Sorunlar” Uluslararası Sempozyumu, İzmir, 15-16 Mart 2018. Bildiri özetleri kitapçığı erişim: < https://hukuk.deu.edu.tr/wp-content/uploads/2018/03/SEMPOZYUM-BILDIRI-OZETLERI-KITAPCIGI.pdf >.
  • “Bayrak Devletinin Yabancı Gemi Mürettebatı Üzerindeki (Diplomatik) Himayesi”, Karadeniz 3. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, Ordu, 25-26 Nisan 2020. Tam metin kitabı erişim: < https://www.karadenizkongresi.org/kongre-kitaplari >.
  • “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Geçici Tedbirleri Çerçevesinde ‘Geri Göndermeme’ İlkesi”, Dokuz Eylül Üniversitesi Uluslararası Konferansı: “Göç: Önümüzdeki Yirmi Yılın Projeksiyonu ve Ötesi”, İzmir, 22-24 Şubat 2021. Bildiri özetleri kitapçığı erişim: <  https://interdisipliner.deu.edu.tr/wp-content/uploads/2021/03/BILDIRI-OZET_ABSTRACTS.pdf >.
  • “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine Ek 16 No.lu Protokol Çerçevesinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Danışma Görüşü Verme Yetkisi”, Hukukta Disiplinlerarası Yaklaşımlar Konferansları No. 2: “Hukukta Anlaşmazlık Çözüm Yolları” Uluslararası Sempozyumu, İzmir, 29 Nisan 2021.
  • “Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesinin Başvurunun Kabul Edilebilirliğiyle İlgili Sıkça Sunulan Kimi İlk İtirazlara Yaklaşımı”, İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi III. Uluslararası Deniz Hukuku Konferansı, İzmir, 20 Mayıs 2021.

C. Halen Verdiği Dersler

• Uluslararası Kamu Hukuku (2. Sınıf)
  • Uluslararası İlişkiler Tarihi (1. Sınıf)
  • Uluslararası Hava Hukuku (3. Sınıf)