Kurgusal Duruşma


ULUSAL VE ULUSLARARASI ALANDA DÜZENLENEN BAŞLICA KURGUSAL DAVA/TAHKİM YARIŞMALARI

Kurgusal Tahkim Yarışması 2024

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinden; Aslı Çiçek, Emir Faruk Yüksel, Vildan Sude Aydın, Hacer İlke Bölükbaşı, Ecem Namlı, Hasan Burak Öncel, Buket Avcıoğlu, Aleda Baştürk, Yunus Emrah Karalı ve Furkan Dişçi “Kurgusal Tahkim Yarışması”nda fakültemizi temsil edeceklerdir.

Öğrencilerimize bu süreçte önemli bir katkı sunan Sayın Prof. Dr. İkbal Sibel Safi ve Dr. Ekin Tuna’ya teşekkür ederiz.

 

Willem C. Vis Moot Uluslararası Ticari Tahkim Farazi Yarışması

31 Mart-6 Nisan 2023 tarihleri arasında Viyana’da 30.su düzenlenen Willem C. Vis Moot Uluslararası Ticari Tahkim Farazi Yarışmasında fakültemizi temsilen Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı Arş. Gör. Dr. Ekin TUNA hakem olarak görev almıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni uluslararası alanda temsil eden Arş. Gör.Dr. Ekin Tuna’yı başarıları nedeni ile tebrik ederiz.

 

 1. ULUSAL YARIŞMALAR

  • ELSA Kurgusal Duruşma Yarışmaları: Kurgusal Duruşma Yarışmaları ELSA Ankara ve ELSA İstanbul şubelerince düzenlenmektedir.

ELSA (the European Law Students’ Association) 4 Mayıs 1981’de Viyana’da kurulmuştur. Derneğin kuruluşunun ardındaki düşünce, uluslararası alanda hukuk öğrencileri arasındaki iletişimi geliştirerek uluslararası işbirliğini sağlamak olup ELSA bağımsız, politik olarak tarafsız, kar amacı gütmeyen bir hukuk öğrencileri organizasyonudur.

Yarışmacı olmak için Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde, Hukuk Fakültelerinden herhangi birinin lisans düzeyinde dosya teslim tarihine kadar öğretim faaliyetlerini sürdüren bir öğrenci olmak yeterlidir. Ancak bu hukuk fakültelerinin hazırlık sınıfı ve 1. sınıf öğrencileri ile ELSA Türkiye Genel Merkez ve Şubelerin Yönetim Kurulu üyeleri ve organizasyon komitesi üyeleri yarışmacı olamazlar. Yarışmaya her hukuk fakültesinden sınırsız sayıda takım katılabilir. Sınırlama söz konusu değildir.  Her takımın başında bir adet “Takım Çalıştırıcısı” bulunur. Her takım 2 ila 5 kişiden oluşmalıdır. Yarışma dili Türkçedir.

Takımlar avukat veya üniversite öğretim kadrosundan bir kişiyi kendilerine takım çalıştırıcısı olarak seçebilirler. Seçilmiş Takım Çalıştırıcısının ismi, takım üyelerinin isim listesiyle birlikte, KDY Direktörlerine bildirilir.

Ayrıntılı bilgi için bkz. http://www.elsaturkey.org/tr/172-2/

  • Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması:

Genç ISTAC Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması’nı İstanbul Tahkim Merkezi Genç Istac düzenlemektedir. Genç ISTAC Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması’nın dili Türkçe olup yarışmada tahkim yargılamasının usulüne ISTAC Tahkim Kuralları, uyuşmazlığın esasına ise Türk hukuku uygulanır. Takımlar en az 4; en fazla 6 öğrenciden oluşur.

Ayrıntılı bilgi için bkz. https://istac.org.tr/genc-istac/gelecegin-tahkim-avukati-yarismasi/

 

2. ULUSLARARASI YARIŞMALAR

  • Willem C. Vıs Uluslararası Farazi Ticari Tahkim Yarışması: Vis Farazi Tahkim Yarışması’nın amacı CISG ve uluslararası ticari tahkim konularında geleceğin hukukçularını yetiştirmek ve onların bu çalışmalarını desteklemektir. Bu bağlamda çeşitli ülkelerden öğrencilerin katılımıyla uluslararası bir ticari uyuşmazlığa ilişkin olarak yapılan farazi bir tahkim yargılaması gerçekleştirilmektedir. Yarışma İngilizce olarak yazılı ve sözlü iki farklı bölümden oluşmaktadır. Yarışmanın yazılı bölümünde takımlar, dilekçelerini ve karşı dilekçelerini sunmaktadırlar. Bunu takiben Nisan ayında Viyana’da bir sözlü aşama da gerçekleştirilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için bkz. https://vismoot.pace.edu/

  • Philip C. Jessup Uluslararası Hukuk Farazi Dava Yarışması (Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition): Bu yarışmalardan en geniş katılımcı sayısına sahip ve dünyadaki en eski ve en prestijli farazi dava yarşması olan Philip C. Jessup Uluslararası Hukuk Farazi Dava Yarışması (Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition), Washington DC’de ILSA tarafından düzenlenmektedir.

Takımlar 5 kişiden oluşmaktadır ancak karşılaşmalarda ikişer kişi yarışacaktır. (davacı usul-esas; davalı usul-esas ayrımı yapılmalıdır.) Dünya çapında 87’yi aşkın ülke ve 550 üniversitenin katıldığı yarışmanın, ulusal elemelerinde başarılı olan takımlar, ülkelerini temsil etmek üzere ABD’deki uluslararası elemelere gitmeye hak kazanacaktır. Karşılaşma, üç kişilik hakem paneli tarafından ve İngilizce olarak yürütülmektedir.

Ayrıntılı bilgi için bkz. https://www.ilsa.org/jessuphome/2014-08-15-09-28-07/faqs#I_7

  • Telders Uluslararası Farazi Dava Yarışması: Yarışma her yıl düzenlenmektedir. Her yıl, 40’tan fazla üniversiteden takımlar öncelikle ulusal turlarda yarışır. Kazanan takımlar Grotius Merkezi’nde ve Lahey’deki Peace Palace’da düzenlenen uluslararası turlarda ülkelerini temsil etmeye hak kazanırlar.

Ayrıntılı bilgi için bkz. http://teldersmoot.com/

  • Uluslararası Ceza Mahkemesi Farazi Dava Yarışması (IIC Moot Court Competition): Uluslararası Ceza Mahkemesi Farazi Dava Yarışması’na tüm dünyadan üniversiteler katılabilir. Yarışma 6 güne yayılmış eğitim ve sosyal programdan oluşur. Bu organizasyon sayesinde tüm dünyadan çeşitli eğitim yapısı ve kültüre sahip öğrenciler geleceğin uluslararası avukatları olarak yarışma fırsatı bulurlar. Yarışmanın final turu Uluslararası Ceza Mahkemesinde hüküm verme yetkisine sahip hâkimler karşısında yapılır.

Ayrıntılı bilgi için bkz. http://iccmoot.com/

  • Frankfurt Investment Moot Court (Frankfurt Yatırım Tahkimi Kurgusal Duruşması): Yarışma her yıl mart başında ya da martın ortasında Frankfurt’ta düzenlenmekte, organizasyon bir hafta sürmektedir. Karşılaşmalar hakem kurulu önünde, yatırım hukuku, uluslararası ticaret ve uluslararası hukuka ilişkin yayımlanmış bir dava ile ilgili argümanların sözlü olarak savunulması ile yapılır. Uluslararası Adalet Divanı yargıçlarından oluşan hakem kurulu finalleri yönetmektedir. Aynı ülkeden 6 farklı takım başvuru yaptığı takdirde bölgesel eleme yapılmalıdır. Karşılaşmalar Goethe Üniversitesi, Frankfurt’ta yapılmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için bkz. http://www.investmentmoot.org/rules/

 

FAKÜLTEMİZ KURGUSAL DURUŞMA TAKIMLARI

2001-2002 Çalışma Döneminde, ELSA Şubeleri olan şehirlerimizdeki hukuk fakültelerinin katılımıyla “Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet VELİDEDEOĞLU Kurgusal Duruşma Yarışması”nın ikincisi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi takımlarının katılımıyla ELSA Türkiye Genel Merkezi tarafından gerçekleştirilmiştir. Yarışmanın sözlü final aşaması 27-28 Nisan 2002 tarihlerinde Ankara Adliyesi Konferans Salonu’nda yapılmıştır. Pilot bölge uygulamasının büyük faydaları görülmüş ve yarışmanın kuralları ilk yılın deneyimleriyle yeniden oluşturulmuştur. Yarışmanın olayı “Banka ve Ticaret Hukuku”na ilişkin olup ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ali ERTEN tarafından hazırlanmıştır. Yarışmada İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi takımı birinci, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi takımı ikinci olmuştur. Bu yılda fakültemizi, öğrencilerimizden Sevgi SUNAL, Gökçe AYDOĞDU, Şafak EVRAN, Selda SÜEL ve Zeliha YILDIZ temsil etmiştir.

kurgusal-kurdur3

 

2002-2003 döneminde “Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet VELİDEDEOĞLU Kurgusal Duruşma Yarışması”nın üçüncüsü gerçekleştirilmiştir. Bu dönemde, Türkiye’deki tüm hukuk fakültelerinin katılması hedeflenmiş; yarışmaya Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi katılmıştır. Yarışmanın olayı Rekabet Kurumu Eski Baş Hukuk Müşaviri, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman B. GÜRZUMAR tarafından hazırlanmıştır. Yarışmaya katılan takımların sayıca fazla olması nedeniyle ve kurallar gereği yalnızca 8 takım sözlü aşamada yarışacağından, yazılı aşama sonunda ön eleme yapılmış ve 8 takım 19-20 Nisan 2003 tarihlerinde Ankara Adliyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sözlü aşamalara katılmıştır. Yarışmada Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi takımı birinci olmuştur.  Birinci olan takımımız Selda SÜEL, Şafak EVRAN, Zeliha YILDIZ, Doğuş Taylan TÜRKEL ve Pınar ÇİFTÇİ’den oluşmuştur.

kurgusal-kd2003

 

2003-2004 Çalışma Döneminde “Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet VELİDEDEOĞLU Kurgusal Duruşma Yarışması”nın dördüncüsü gerçekleştirilmiştir. Önceki yılda olduğu gibi Türkiye’deki tüm hukuk fakültelerinin katılması hedeflenmiş ve yarışmaya, Ankara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Çağ Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi hukuk fakülteleri katılmıştır. Kurallar gereği yalnızca 8 takım sözlü aşamada yarışacağından; yazılı aşama sonunda ön eleme yapılmış, ön elemeyi geçen 8 takım 24-25 Nisan 2004 tarihlerinde Ankara Adliyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sözlü aşamalara katılmıştır. Yarışmanın olayı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İsmail KIRCA tarafından hazırlanmıştır. Yarışmada Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi takımı birinci, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi takımı ikinci, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi takımı üçüncü olmuştur. Bu yıl fakültemiz Doğuş Taylan TÜRKEL, Pınar ÇİFTÇİ, Vedat ÜNSAL, Eda MUKANNASGİL ve Mine BALKAN tarafından temsil edilmiştir.

IM000305.JPG

 

2004-2005 Çalışma Döneminde Velidedeoğlu Ailesi’nin katkılarıyla beşincisi düzenlenen Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Kurgusal Duruşma Yarışması, 16 – 17 Nisan 2005 tarihlerinde Ankara Adliyesi Konferans Salonunda gerçekleştirilmiştir. Yarışmamıza Türkiye genelinde 10 hukuk fakültesi başvurmuş; 8 takım dosya teslim etmiştir. Bundan dolayı yazılı eleme aşaması gerçekleştirilmeyen bu yılki yarışmaya katılan üniversiteler; Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve İstanbul Ticaret Üniversitesi’dir. Dava konusu olay, İstanbul Barosu Avukatlarından Av. Tolga İŞMEN (LL.M) tarafında hazırlanmış olup, GSM Mobil Telekomünikasyon Lisansı, ‘Joint-Venture’ Uyuşmazlıkları, Grup Şirketleri ve Bankalar ile Telekomünikasyon Kurumu, BDDK ve TMSF işlemlerini içermektedir. Yapılan karşılaşmalar sonucu birinci Galatasaray Üniversitesi, ikinci Çankaya Üniversitesi ve üçüncü Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi takımları olmuştur. Fakültemiz Doğuş Taylan TÜRKEL, Pınar ÇİFTÇİ, Eda MUKANNASGİL, Hülya ASLANTÜRK, Betül BÜKE ve Bengü GÜMGÜM tarafından temsil edilmiştir.

kurgusal-kd2005

 

2006-2007 döneminde ise Fakültemiz, öğrencilerimizden Bilal CANTÜRK, Selca YAŞAGÖR, Tuğçe AYMEN, Burcu DEMİRBAŞ ve Uğur Buğra TANIR tarafından temsil edilmiş olup finalde Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile karşılaşmış ve 1. olmuştur. Yarışan takımlar içinde en yüksek dosya puanını alma başarısını da gösteren fakültemiz takımını, camiamıza yaşattıkları bu mutluluktan dolayı bir kez daha içtenlikle kutluyoruz.
kurgusal-kd2007

 

29-30 Nisan 2017 tarihlerinde  gerçekleştirilen  Üniversitelerarası Genç ISTAC Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması’nda Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni; Özgür ÖZBEK, Kemal Deniz GÜNAY, İlke SERTKIRBAÇ, Melih Kaan ÖZDEMİR ve Cemre SAPER temsil etmişlerdir.

“Quod homines, tot sensus”

“Ne kadar insan varsa, o kadar fikir vardır”


Font Boyutunu Değiştir
Kontrast