Prof.Dr. İrfan BAŞTUĞ

tarihce-prof-irfan-bastug1930 yılında Bursa’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bursa’da yaptıktan sonra 1949 yılında Bursa Erkek Lisesi’ni bitirdi. Aynı yıl İstanbul Hukuk Fakültesi’ne kaydoldu. 1954-Haziran ayında fakülteyi bitirip dövizli özel öğrenci olarak Almanya’ya doktora tahsiline gitti. Goethe Enstitüsü’nde dilbilgisini genişletip, München-Ludwig-Maximilian Üniversitesi’nde üç sömestre daha hukuk tahsili aldıktan sonra, Prof. Dr. Alfred Hueck’in doktora seminerlerini tamamladı. “Kollektif Şirketin Tasfiyesi” adlı doktora tezinin kabulü ile gerekli sınavları da vererek, Mayıs-1960 yılında yurda döndü. 1960-Haziran ayında başladığı askerlik görevini Milli Savunma Bakanlığı İlmi İştişare (ARGE) Başkanlığı’nda tamamladı. 1962’de terhis oldu. Aynı yıl İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde Prof. Şükrü E. Postacıoğlu yanında Kara Ticaret Hukuku kürsüsüne asistan olarak girdi. 1965’de Doçent oldu. Doçentlik tezi “Limited Şirkette Ortağın Çıkması ve Çıkarılması”dır (İzmir İTİA Yayınları No.49). 1973’de profesörlüğe atandı. Takdim ve tezi “Türk Ticaret Hukukunda Limited Şirket”dir.

1962-1978 yılları arasında Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi’nde çalışmıştır. Fakültemizde uzun yıllar Özel Hukuk Bölüm Başkanlığı görevini yürütmüştür. “Şirketler Hukuku ve Borçlar Hukuku”, “Özel Borç İlişkileri” dersleri vermiştir.

06 Ekim 1997 yılında yaş haddinden dolayı emekliye ayrılmıştır. Evli ve bir çocuk babası olan Prof. Dr. İrfan Baştuğ, Temmuz 2004 tarihinde vefat etmiştir.